Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των Προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2005»

Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των Προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2005»

Θεόδωρος Καράογλου:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή η τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου για την σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία, τη συζήτηση, δηλαδή, και την έγκριση του Προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο, ενός Προϋπολογισμού, μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικού για την παράταξή μας που μετά από αρκετά χρόνια επανέρχεται στην κυβέρνηση και εκεί φιλοδοξεί, αφού αντιμετωπίσει βέβαια τα οξυμένα προβλήματα του ελληνικού λαού, να παραμείνει για πολλά χρόνια και φυσικά να παρουσιάσει ακόμα πολλούς προϋπολογισμούς.
Η Κυβέρνηση με τον συζητούμενο και ασφαλώς σε λίγες ώρες ψηφιζόμενο Προϋπολογισμό, φιλοδοξεί να ολοκληρώσει ένα πλέγμα μέτρων που στόχο έχουν την επαναφορά της οικονομίας της χώρας από τον εκτροχιασμό της στην σταθερή τροχιά της ανάκαμψης, της εξυγίανσης και της ανάπτυξης.

Ξεκινώντας τη θητεία της η νέα διακυβέρνηση έκανε πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα με αντικειμενικές και αμερόληπτες διαδικασίες ολοκλήρωσε την δημοσιονομική απογραφή. Αυτή έγινε για πολλούς λόγους. Αξίζει επιγραμματικά να αναφέρω κάποιους. Γιατί ήταν προεκλογική μας δέσμευση, γιατί η Κυβέρνηση προτιμά να λέει στον ελληνικό λαό και στους εταίρους της την αλήθεια και όχι ψέματα, γιατί μ' αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, γιατί προτιμά η νέα κυβέρνηση της χώρας να γνωρίζει τα προβλήματα του ελληνικού λαού για να μπορεί και να τα αντιμετωπίσει, παρά να τα κρύβει και να τα αποσιωπά.
Τι προέκυψε από την δημοσιονομική απογραφή; Αυτό που όλος ο ελληνικός λαός γνώριζε και είχε ζήσει βαθιά στο πετσί του, ότι η κατάσταση της οικονομίας ήταν σε τραγικά χάλια. ΄Οτι ένας στους τέσσερις νέους ήταν άνεργος, ότι είχε δημιουργηθεί στην πράξη η κοινωνία των 2/3, με το 1/3, περίπου δηλαδή τρία εκατομμύρια Έλληνες να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και στην κυριολεξία να υποφέρουν. ΄Οτι οι φτωχότερες περιφέρειες στην Ευρώπη ήταν οι ελληνικές περιφέρειες. Ότι η Ελλάδα, οι ΄Ελληνες πολίτες είχαν το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε επίπεδο Ευρώπης από τους υπόλοιπους δεκαπέντε εταίρους μας.
Τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής και οι κασσάνδρες που πρόβλεπαν μια σειρά δυσμενών μέτρων σε βάρος της χώρας μας για την απογραφή, τελικά διαψεύσθηκαν. ΄Ετσι, λοιπόν, ούτε αποβολή από την ΟΝΕ και το ευρώ είχαμε, ούτε περικοπή κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ, ούτε επιβολή προστίμων ή θέση της χώρας μας υπό διεθνή επιτήρηση. ΄Ομως, δυστυχώς, όπως είπα και πριν, για τις κασσάνδρες όλα αυτά απλώς αποδείχθηκαν δεινές προφητείες που δεν επαληθεύτηκαν στην πράξη. Αντίθετα η Κομισιόν, ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος συνεχάρισαν την ελληνική Κυβέρνηση για την ειλικρίνειά της, για την αποκατάσταση της αλήθειας, για τη δέσμευσή της για αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα. Απόδειξη άλλωστε της νέας σχέσης εμπιστοσύνης που έχουν διαμορφώσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας με τη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι χωρίς να έχει ζητηθεί, η Κομισιόν έδωσε διετή περίοδο προσαρμογής στην Ελλάδα, αντί για τον ένα χρόνο που είχαμε ζητήσει.
Φορολογικός νόμος. Επιτέλους για πρώτη φορά όλοι οι ΄Ελληνες πολίτες είδαν να ψηφίζετε ένας νόμος που η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε, υπεύθυνα, από τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ. Αλογοσκούφη, ότι θα είναι σταθερός σε βάθος μιας τετραετίας. Είχαν κουραστεί, βλέπετε, από την προηγούμενη κυβέρνηση κάθε δύο -τρεις μήνες να ψηφίζεται και ένας διαφορετικός φορολογικός νόμος. Επιτέλους για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνοντας τη φορολογία και τους φορολογικούς συντελεστές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια πολύ μεγάλη είδηση, γιατί θα πρέπει να θυμηθούμε ότι όλα τα τελευταία χρόνια που είχαμε τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το κάθε νέο φορολογικό νομοσχέδιο συνοδευόταν και με μια σειρά επιβαρύνσεων σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος των ελλήνων επιχειρηματιών.
Επιτέλους, για πρώτη φορά οι ΄Ελληνες φορολογούμενοι γνωρίζουν το ενδιαφέρον της ελληνικής Κυβέρνησης με την αύξηση του αφορολόγητου για όλους τους ΄Ελληνες πολίτες με την αύξηση των εκπιπτομένων ιατρικών δαπανών, με την αύξηση των εκπιπτομένων τόκων από δάνεια αγοράς πρώτης κατοικίας, με μια σειρά μέτρων που δίνουν μια ανάσα στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.
Πριν λίγες μέρες είχαμε τη χαρά να ψηφίσουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και το νέο αναπτυξιακό νόμο της χώρας. Ένας νόμος απλός, κατανοητός, πραγματικά γενναίος, που φιλοδοξεί, μαζί με το φορολογικό νόμο να αποτελέσουν τους δυο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί και η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Ένας νόμος που δίνει νέες προοπτικές στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, στον τουρισμό, δηλαδή, που στηρίζει ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που καταργεί τον ανόητο διαχωρισμό παλαιών και νέων επιχειρήσεων, που για πρώτη φορά επιχειρεί να τονώσει την έρευνα, τη σύγχρονη τεχνολογία, που επιχειρεί να δώσει δυναμισμό στην ελληνική οικονομία, το δυναμισμό που τα τελευταία χρόνια, λόγω των ακατανόητων οικονομικών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης είχε απολέσει η ελληνική οικονομία. Μέσα από την επανίδρυση του κράτους κάτι που είχαμε εξαγγείλει και κάνουμε πράξη, φιλοδοξούμε να σταματήσει το κράτος να αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, να σταματήσει να ταλαιπωρεί τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα επιχειρηματία. Με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, με απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη, στην υπηρεσία του Έλληνα δημόσιου υπάλληλου, του Έλληνα επιχειρηματία, μπορούμε να άρουμε τα γραφειοκρατικά αντικίνητρα που μέχρι τώρα υπήρχαν στο ελληνικό κράτος και να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, ένα κράτος φιλικό στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη.
Αποκρατικοποιήσεις. Με την απαγκίστρωση του κράτους μέσα από διαδικασίες επιχειρηματικές που δεν είναι ούτε απαραίτητες, ούτε κοινωνικές, αντίθετα ήταν διαδικασίες ζημιογόνες και προβληματικές, το κράτος μπορεί να σταματήσει να πετάει τζάμπα τα λεφτά και να τα στερεί από αυτούς που, πραγματικά, τα έχουν ανάγκη.
Παράλληλα μπορεί με τις αποκρατικοποιήσεις να έχει σημαντικά έσοδα, που επενδύοντάς τα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, να σπρώξει στην παραγωγική διαδικασία ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν πολλά. Άλλωστε έχουμε δυο τελευταία απολύτως πετυχημένα παραδείγματα αποκρατικοποιήσεων. Και αναφέρομαι στην αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων και της Εθνικής Τράπεζας που μαρτυρούν τις δυνατότητες που παρέχει ο σημαντικός αυτός τρόπος άσκησης οικονομικής πολιτικής.
Ολοκληρώνοντας το πλέγμα των μέτρων της οικονομικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης της χώρας, που στόχο έχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, την κοινωνική σύγκλιση, την περιφερειακή ανάπτυξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη, η Κυβέρνηση έχει καταθέσει και συζητάμε αυτές τις ημέρες διεξοδικά τον Προϋπολογισμό του 2005. Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό φιλόδοξο, έναν Προϋπολογισμό ρεαλιστικό, έναν προϋπολογισμό νοικοκυρέματος της ελληνικής οικονομίας, που παράλληλα δείχνει και το ανάλογο κοινωνικό πρόσωπο.
Στο ερώτημα, βέβαια, που θα μπορούσε κανείς καλοπροαίρετος εύκολα να κάνει, αν η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την κατάσταση όπως υπάρχει στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας, του πολιτισμού ή αν αντιμετωπίζονται, δραστικά, τα προβλήματα του ελληνικού λαού, ασφαλώς θα απαντούσαμε όχι. Ποιος κυβερνήτης, ποια κυβέρνηση, δεν θα ήθελε να δώσει πολύ περισσότερα στο λαό που κυβερνάει; Όμως με δεδομένη την τραγική κατάσταση της οικονομίας, όπως επί είκοσι χρόνια την κατάντησε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης εστιάστηκε στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους, στην προσπάθεια να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο κανείς Έλληνας πολίτης, στην προσπάθεια το 2005 να αποτελέσει την αφετηρία για ένα άλμα της ελληνικής οικονομίας τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Και κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, όλοι εμείς, όλοι οι Βουλευτές, τα στελέχη της παράταξης, που ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε με την ψήφο του, τα οράματά του, τις προσδοκίες του, δηλώνουμε ότι θα «ματώσουμε» στην κυριολεξία για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης αυτής. Για να μην προδώσουμε κανέναν. Για να μπορούμε να κοιτάμε στα ίσα τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα πολίτη, χωρίς να ντρεπόμαστε, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει με κάποιους άλλους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι πολύ περήφανος που θα υπερψηφίσω τον πρώτο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Καραμανλή.
Σας ευχαριστώ πολύ.